Primul contact cu meditatia

Salut,
Am ales sa scriu astazi despre una din cele mai importante unelte prin care poti sa te relaxezi si anume meditatia.
Pentru inceput vreau sa-ti povestesc putin cum am inceput eu sa meditez si care a fost impactul.Eram prin Baia Mare acum cativa ani si am auzit la un moment dat de un curs de Qi Gong sunstinut de Cezar Culda de la unul dintre colegi.
Initial primele ganduri legate de metitatie au fost ca nu o sa ma ajute la nimic, ca de fapt meditatia inseamna evitarea realitatii, ca lucrurile se intampla aici si nu in lumea mea imaginara, intr-un cuvant este doar o iluzie si ca e o pierdere de timp.
Pe vremea aceea incepusem deja sa citesc carti de dezvoltare personala, incepusem sa practic aikido si stiam ca e nevoie sa schimb ceva daca vreau sa am alte rezultate. Aceste schimbari le vedeam totusi diferit, credeam ca e nevoie sa studiez mai mult, sa ma implic mai mult in ceea ce fac.
M-am hotarat totusi sa merg pentru ca aveam mare incredere in colegul care mi-a recomandat cursul si asta m-a facut sa ma inscriu.
Am intrat destul de greu in exercitiile prezentate la curs si la inceput mi s-au parut ca sunt niste prostii care nu au cum sa ma ajute, am hotarat totusi sa le fac daca tot m-am inscris. Cursul a durat o saptamana si in saptamana respectiva mi-am dat seama ca reusesc sa ma concentrez mai usor si reusesc  sa termin ce am de facut mai repede decat de obicei si asta m-a pus pe ganduri. Cum se poate ca “pierderea asta de vreme” sa ma ajute sa fiu mai productiv ?.

A fost prima data cand am realizat ca nu e nevoie sa lucrez mai mult pentru a avea rezultate mai bune ci e important sa fiu relaxat atunci cand ma apuc de treaba fiindca atunci devin mult mai creativ, gasesc solutii mult mai usor la problemele care apar.
Dupa acest curs mi-am facut un obicei de a face o scurta meditatie inainte de a ma pune la somn urmand una din tehnicile prezentate la curs si anume sa transport energia prin toti centrii energetici de cateva ori dupa ce imi urmaream cateva minute respiratia. Mi-am dat seama in scurt timp ca asta m-a ajutat sa dorm mult mai linistit deoarece grijile si lucrurile care nu mi-au iesit in ziua respectiva incepeau sa dispara incet incet. Dintr-o data ceea ce eu credeam ca o sa fie o pierdere de timp devenise una dintre cele mai importante tehnici pe care le-am cunoscut pana atunci.

Mi-am dat seama ca meditatia m-a ajutat in cel putin doua mari aspecte : sa ma concentrez mai usor pe ce aveam de facut si sa dorm mai bine. Si asta doar facand un exercitiu de cateva minute in fiecare seara.

Pentru incheiere as vrea sa iti propun un exercitiu simplu pe care poti sa il faci seara inainte de a te pune la somn si care este foarte usor de facut.
Tot ce trebuie sa faci este sa fii atent la respiratie timp de cateva minute, sa fii atent la modul in care respiri, sa simti aerul cand intra in plamani si aerul care iese din plamani si odata cu el toate grijile si gandurile pe care le ai. Sa te gandesti ca cu fiecare expiratie pleaca si o parte din gandurile tale, poti sa asociezi/vizualizezi aerul pe care il expiri cu o apa curgatoare si gandurile care iti vin cu niste frunze care cad in rau si sunt duse de acesta.
Ce este important la acest exercitiu este sa il faci in fiecare seara timp de cel putin o luna de zile. Rezultatele in cazul meu au inceput sa apara cam dupa doua saptamani dupa ce am inceput sa meditez.De asemenea e important sa nu fii nemultumit daca nu reusesti sa elimini gandurile pe care le ai in primele zile.

O definitie pe care am vazut-o zilele astea si care mi-a placut despre meditatie si care vreau sa ti-o spun si tie spune cam asa :
‘Sa meditezi nu inseamna sa lupti cu o problema. Sa meditezi inseamna sa observi.’
Thich Nhat Hanh