Ce vrei de la mine ?

In ultima vreme am inceput sa fiu foarte atent la comportamantele mele si la modul in care raspund “automat” la ce se intampla in jurul meu, deoarece vreau sa renunt la acele comportamente care nu ma ajuta sa fiu si sa ajung ceea ce vreau. Am gasit foarte multe convingeri pe care le-am preluat de pe vremea cand eram copil. Stiu ca mai sunt multe 🙂

O astfel de convingere, pe care am descoperit-o de curand si care a avut un impact foarte mare in viata mea de pana acum se refera la relatiile dintre oameni. De multe ori cand ma suna cineva, raspund cumva enervat  la telefon si imi dau seama ca fac asta fara un motiv anume. Nici nu obisnuiesc sa cer sfatul prietenilor, dar tot nu stiu de ce, cu toate ca am incredere in ei. Intotdeauna am intampinat o rezistenta in comunicarea cu cei din jur, rezistenta care nu stiam niciodata de unde vine. Cred ca nu mai are rost sa-ti zic ca de fiecare data cand intampinam acesta rezistenta ma acuzam ca ceva nu e in regula cu mine.

De mic am auzit foarte mult expresia”ce-o vrut de la tine ?”, atunci cand ma intalneam cu cineva sau cand venea cineva sa ma viziteze. Cand stateam cu parintii si raspundeam la telefon, dupa ce le spuneam cine a sunat primeam intrebarea “ce o vrut”. Cand ma mai intalneam cu cate un prieten cand eram mic mi se spunea ca prietenul nu a avut ce face si o venit sa pierdem vremea impreuna. Cu siguranta au fost si momente in care nu am primit aceste  intrebari, dar eu am luat o decizie pe baza acestor experiente, ceilalti vor intotdeauna ceva de la tine, de fiecare data te deranjeaza atunci cand te cauta, si este nevoie intotdeauna sa depui un efort, sa te sacrifici pentru a relationa cu ceilalti.

Bineinteles ca am uitat de multa vreme de aceste experiente, credeam ca au ramas in urma, am trecut peste ele dar ele imi defineau relationarea cu ceilalti. Intotdeauna mi se parea un efort sa vorbesc cu cei din jur si dupa o conversatie eram obosit, indiferent ca vorbeam cu prieteni sau cu necunoscuti.

Acum stiu ca relationarea este o forma de dezvoltare personala, invat  foarte multe despre mine atunci cand vorbesc cu ceilalti, deoarece vedem lucrurile diferit in functie de propriul filtru si de propriile experientele. Nu exista un singur adevar, fiecare are dreptate din pozitia in care se afla, in functie de cum vede el realitatea si lumea din jur. Cu fiecare interactiune pe care o am cu ceilalti crestem impreuna, contribuind la evolutia noastra.

Cum vezi relationarea, ti se pare usoara sau consumatoare de energie ?

Crezi ca ti s-ar putea parea dificila datorita unei convingeri ?

2 Comments

  1. off…de unde sa incep? am aproape 30 de ani si de abia acum incep sa ma dezvolt… devreme, nu? 😀 sunt introvertita, dar ma tratez. imi e inca foarte greu sa comunic, desi o fac muult mai bine acum decat in urma cu ..2 ani sa zicem. am invatat multe lucruri observand persoanele communicative din jurul meu, persoanele care pot obtine “orice” prin cuvinte, asa zisii “oameni cu papagal”.
    la un interviu de angajare (am si primit jobul apoi) am fost intrebata care este domeniul la care trebuie sa mai lucrez/perfectionez si ce fac in sensul asta. am raspuns: comunicarea (si Solutia a fost ca urmam cursuri de master in marketing si negociere). stii care e cea mai mare problema a unora dintre noi? ne cunoastem limitele prea bine.

  2. Din cate am observat persoanele introverte au un atu in ceea ce priveste claritatea mesajului si transmiterea emotiilor intr-o conversatie. Nu cred ca exista o varsta limita la care sa incepi sa ai grija de dezvoltarea personala, am vazut persoane care au inceput la 60,70 ani sa faca asta si si-au schimbat vietile in bine.
    Mult succes in continuare !

Comments are closed.