De ce te pedepsesti ?

Zilele astea am mai descoperit un “automatism” de care nu eram constient pana azi si vreau sa il impartasesc cu tine. Am ajuns la o intalnire pe care o am in fiecare sambata dimineata cu niste oameni extraordinari, oameni pe care i-am intalnit anul acesta la un curs.  M-am trezit putin obosit, dupa trei zile in care am fost la un seminar de antreprenoriat in industrii creative si oarecum nemultumit de mine pentru ca dupa acest seminar nu am reusit sa-mi clarific ideile pe care le am legat de un proiect pe care vreau sa-l incep in viitorul apropiat.

Am ajuns la intalnire, la o terasa si dupa vreo 2 ore de discutii ma intreaba unul din prietenii cu care eram la masa de ce nu vin la umbra, deoarece sunt locuri libere. La inceput mi s-a parut ciudata intrebarea, I-am raspuns ca sunt ok, nu e nevoie sa ma mut deoarece stau bine asa, mie mi se parea ca este o situatie normala. Pe urma mi-am dat seama ca eu eram singurul care stateam la soare si era una din putinele zile in care soarele era chiar puternic. Eram deja transpirat si nu era foarte confortabil sa continui in aceasi maniera.  Intrebarea care m-a facut sa constientizez ce faceam de fapt a fost De ce te pedepsesti ?.

Cum adica de ce ma pedepsesc ?. Cine a zis ca ma pedepsesc ?. Privind mai atent situatia mi-am dat seama ca eu de fapt, fara sa stiu, ma pedepseam pentru ca credeam ca am facut ceva gresit la seminarul la care am fost si din aceasta cauza nu mi-am clarificat ideile. Nu mi-e clar ce vreau sa fac deoarece am gresit cu ceva …

De mic am fost crescut cu ideea ca atunci cand fac ceva gresit trebuie sa fiu pedepsit, stateam in genunchi cand nu imi faceam temele,  luam cate o bataie atunci cand faceam ceva “nepotrivit”, intotdeauna exista o pedeapsa. Motivul pentru care nu iesea ceva asa cum ar trebui sa iasa este acela ca am gresit ceva. Astfel, chiar dupa ce au trecut multi ani de la perioada cand eram pedepsit mie mi-a ramas aceasta legatura in subconstient si aceasta se activa automat.

Pentru mine era o stare perfect normala, fara sa-mi dau seama ca de fapt eu ma pedepseam pentru ca crezusem ca nu am facut ceva asa cum as fi dorit. Pe urma mi-am dat seama cat de mult ma influenteaza acest automatism si cat de mare impact are asupra mea, fara ca eu sa fiu constient de asta. Un intreg sistem de convingeri care ma ajuta sa cred ca am facut ceva “gresit” cand nu mi-e ceva clar, iar pe urma sa ma pedepsesc pentru ca am facut ceva “gresit”.

Acum stiu ca nu este nimic gresit sau corect, ci exista doar aspecte care ne ajuta sau nu sa obtinem ceva ce ne dorim. Totul se rezuma la modul in care ne raportam fata de o anumita situatie si totul este o alegere. Exista moduri in care putem sa ajungem sau putem sa nu ajung acolo unde ne dorim sa fim. Eu intotdeauna fac alegeri in functie de ceea ce stiu si simt pe moment, cu intentia ca toti cei implicati sa iesim in castig.

Crezi ca ai si tu astfel de convingeri ? In ce masura te ajuta aceste convingeri in evolutia ta personala ?

2 Comments

  1. Ai salvat niste bani pe care i-ai fi dat la vreo 2 ani de sedinte de psihanaliza! Felicitari!!!

  2. Mersi! Aceste convingeri au fost foarte subtile, dar cu un impact foarte mare asupra mea. Sunt sigur ca mai sunt si altele 🙂

Comments are closed.