Crezi ca adevarul supara ?

Recent am intalnit o situatie care mi-a adus aminte de cat de diferit percepem ceea ce se intampla in jurul nostru si cum ne stabilim etichetele de valoare in functie de experientele noastre. O prietena a facut un gest foarte fain si a creat niste flori prin vanzarea carora vrea sa ajute un alt prieten caruia i-a fost otravita pisica. Un gest foarte nobil si cu toate astea mie mi se parea in acelasi timp foarte ciudat. Am stat putin si am analizat care este realitatea mea cu privire la acest subiect si mi-am dat seama ca eram cu totul in cealalta extrema.

Nu am avut niciodata o pisica, bunica mea nu le suporta, si in perceptia mea erau animale “deranjante”. Mai mult mi-am adus aminte de un scenariu in care unei vecine i-a murit pisica, pe vremea cand locuiam cu ai mei, eram prin scoala generala si persoana a fost cateva zile terminata din aceasta cauza. Mesajul cu care am ramas eu a fost ca este penibil sa suferi cand iti moare pisica, toti se amuzau bine pe acest subiect, spunand ca sunt destule pisici care sa o inlocuiasca. Aceasta realitate mi-am format-o in functie de ce am vazut in jurul meu si nu m-am intrebat niciodata daca e cea mai buna varianta sau nu, am luat-o de buna ca si multe alte lucruri si le-am stocat in memorie.

Acum imagineaza-ti o discutie intre aceste doua persoane, ambele bine intentionate, dar care nu sunt constiente ca realitatea lor este diferita de a celuilalt intr-o discutie despre pisici.  Care crezi ca sunt sansele ca adevarul uneia dintre persoane sa creeze suferinte celeilalte persoane ?. Eu cred ca sansele sunt destul de mari si am experimentat acest lucru de multe ori pana acum. De fiecare data cineva era vinovat, si eu ma gandeam ca asta este realitatea, dupa cum spune si unul dintre proverbele cu care am fost crescut: “adevarul supara”.

Este o solutie foarte simpla pentru a scapa de astfel de situatii, si anume sa fim constienti ca realitatea pe care ne-am creat-o este bazata pe experientele prin care am trecut si multe credinte si adevaruri le-am luat asa cum ne-au fost date. De fiecare data cand nu suntem de acord cu ceea ce zic sau fac alte persoane sa ne uitam mai intai la reactia pe care o avem noi cu privire la situatie si sa evitam sa dovedim ca realitatea noastra este cea adevarata. Cred ca in felul asta ar disparea multe conflicte si  multe situatii   neplacute. Chiar daca vedem lucrurile diferit nu exista unul care are dreptate si altul care greseste.

Ce parere ai despre acest subiect ?

 

2 Comments

  1. Perfect adevarat, dragul meu, dar oare nu e mai simplu sa vezi simplitatea si bunatatea din gestul ei si sa reactionezi in consecinta…? de ce sa sapi atat de adinc pina la compararea realitatilor, care pot sa nu fie la fel si sa creeze o rezonta distonanta si disconfort… mie personal mi-a placut floarea cum statea pe vesta fiicei mele, iar gestul a fost atat de pur incat nici nu am simtit nevoia sa-mi fie explicat…iar apropo de perceptie, pisica era de fapt un catel maidanez…:) schimba cu ceva datele ecuatiei? pentru mine nu!
    Din pacate suntem “prea” umani, ne place sa sapam, sa scormonim, sa cautam adevararuri, sau sa le creem, cand de fapt putem fi atat de puri…in si prin simplitate.

  2. Ceea ce spui este foarte adevarat si binevenit. Mi-am dat seama acum ca din dorinta de a-mi descoperi cat mai repede convingerile pe care le-am format cand eram copil am ajuns in cealalta extrema, sa creez adevaruri, astfel incat totul sa aiba o explicatie. Nici nu mi-am dat seama cum am transformat catelul in pisica 🙂

Comments are closed.