NU STIU, o expresie necunoscuta

Zilele astea mi-am dat seama ca ma enervez foarte repede cand nu stiu sa fac ceva, sau ceva nu-mi iese asa cum vreau. Mi-am dat seama de asta in momentul in care nu-mi ieseau pasii la un curs de dans de tango la care am participat. Am avut momente de criza atunci cand nu am reusit sa fac o traducere din engleza a unui text simplu, un citat pe care il scriu in fiecare dimineata pe pagina mea de facebook.  Mi-am dat seama ca sunt obisnuit sa stau si sa caut un raspuns foarte mult timp pana cand imi dau seama ca l-am adus intr-o forma care sa mi se para acceptabila.

Reactia asta am vazut-o si sambata cand cineva m-a intrebat despre un curs la care sunt in colaborare cu organizatorii, am fost pus in fata unei intrebari simple la care nu am stiut ce sa raspund, asa ca am creat un raspuns pe loc. M-am obisnuit sa dau raspunsuri la orice fel de intrebare, chiar daca in realitate nu stiu care e raspunsul, prefer sa dau un raspuns care sa arate ca de fapt cunosc despre ce e vorba, ma maschez in spatele unui adevar construit in loc sa spun simplu ca nu stiu. Caut sa fiu cel care are raspunsuri la toate intrebarile, cu toate ca multe raspunsuri nu sunt bazate pe o intelegere personala, pe o experienta directa. Sunt de fapt presupuneri, care acopera faptul ca nu stiu raspunsurile la aceste intrebari.  Cand vine o situatie sau o intrebare la care nu stiu ce sa fac, devin nervos si am tendinta sa ma retrag din discutie.

Acum mi-am dat seama ca toata aceasta nebunie, nervi, stres, pe care mi-o creez singur, se rezolva foarte repede cu un simplu NU STIU. Am realizat ca atunci cand realizez ca nu stiu, gasesc solutia mult mai simplu, devin mai relaxat, practic permit solutiilor sa vina spre mine.

Cat de des spui NU STIU in raspunsurile tale ?

1 Comment

  1. Mie nu mi-e frică să spun ”nu știu”. Încerc să mă abțin să dau verdicte sau răspunsuri atunci cînd nu sînt sigur de acestea, dar uneori e destul de greu 🙂

Comments are closed.