Ce faci cand te simti vinovat ?

Azi m-am simtit foarte vinovat. In primul rand m-am simtit vinovat pentru ca nu am avut posibilitatea sa merg la un curs pe care cineva mi-a spus ca ar trebui sa-l fac, o persoana care a fost un indrumator pe linia spirituala pentru mine pana acum, datorita faptului ca situatia mea financiara nu arata grozav in acest moment, pe urma am ajuns sa ma simt viovat pentru ca m-am intalnit cu o prietena cu care nu ma vazusem de mult si nu i-am dat nimic cu toate ca ea mi-a adus cateva lucruri. Mai tarziu m-am simtit vinovat pentru ca am mancat prea mult. Pe urma m-am simtit vinovat pentru ca fiind o persoana integra, asa ma consider, nu am voie sa ma simt vinovat pentru nimic, chiar daca alte persoane incearca sa ma faca sa ma simt asa.

Am stat putin si am urmarit ce fac, cum ma comport fata de mine si fata de celelalte persoane implicate si am realizat ca eram prins intr-o stare de neacceptare a acestei emotii. Aceasta emotie era prezenta, cu toate ca eu credeam ca am rezolvat-o de mult.

Prima tentativa a fost sa caut cauza, ce a provocat aparitia acestei emotii, sa gasesc ce m-a facut sa ma simt asa. Pe urma, dupa ce am gasit cateva cauze m-am decis sa iert tot ce s-a intamplat si sa merg mai departe. De obicei in astfel de momente folosesc tehnica ho’oponopono, o tehnica care functioneaza foarte bine.

Mi-am dat seama ca in momentul in care vreau sa iert pe cineva, sau ceva, ma pun automat intr-o postura de victima sau ma situez la un nivel superior fata de situatie, in ambele cazuri fug de ceea ce s-a intamplat , de faptul ca m-am simtit vinovat, indiferent de motive.  Am realizat in sfarsit ca se poate proceda si altfel si anume sa privesc starea de vinovatie asa cum este si sa o accept. In momentul in care am facut asta, am descoperit ca toata lupta de dinainte s-a terminat, am descoperit ca emotia de vinovatie este doar o emotie, nimic mai mult.

Cred ca nu pot sa schimb situatiile din exterior care ma fac sa ma simt vinovat intr-un fel sau altul si cred ca nu exista cineva vinovat pentru acest aspect. In momentul in care am inteles ca vinovatia este o emotie ca oricare alta, am inteles ca nu e nevoie de nici o tehnica ca sa scap de ea, nu-mi face nici un rau daca o accept asa cum este.