Ce înseamnă să călătoreşti autentic ?

Mă gândeam zilele astea cât de mult s-a schimbat felul în care călătoresc. În urmă cu câţiva ani îmi doream să merg în locuri unde am totul asigurat, să nu fiu nevoit să fac nimic, doar să mă bucur de ceea ce găsesc. Ultima călătorie am făcut-o fără să am nimic asigurat în afară de câteva cursuri de meditaţie la care m-am înscris înainte să plec din ţară.
După toată experienţa asta am rămas însă cu o cunoaştere legată de diverse abordări, resurse şi feluri în care se poate călători.

Când eram prin sudul indiei l-am întâlnit pe Joe, un tânăr din America la  douăzeci şi ceva de ani. Câştigase în urma unui concurs de scris (writing contest) 10.000 dolari, bani cu care îşi propusese să vadă lumea timp de 1 an de zile.

Când l-am întâlnit nu era foarte mulţumit de ce făcea, cu toate că nu m-aş fi aşteptat. Am stat cu el de vorbă şi am aflat că se simţea vinovat că alţi colegi de vârsta lui lucrează şi au grijă să-şi facă un viitor şi el pierde vremea prin India. Ajunsese în India şi nu găsea multe lucruri interesante de făcut, tot ce reuşise în cele câteva săptămâni cât a stat acolo a fost să cumpere nişte produse care mai mult i-au fost vândute decât le-a cumpărat el. Îşi petrecea mare parte din timp stand în hosteluri, locuri unde lumea îţi aduce tot ce ai nevoie în cameră şi nu ieşea foarte des de acolo.

I-am dat câteva recomandări, i-am zis să caute să-şi găsească ceva activităţi care îl pasionează, să iasă puţin din mediul ăsta şi să meargă prin locuri unde poate să vorbească cu alte persoane şi nu neapărat cu persoane care sunt plătite că să te facă să te simţi bine ci cu localnici, alte persoane care călătoresc, persoane care împărtăşesc aceleaşi idei ca şi el, persoane deschise către cunoaştere, mănăstiri, ashram-uri, locuri care de obicei sunt frecventate de persoane care au un stil de viaţă care pot să te inspire să-ţi găseşti propriul drum.

L-am văzut pe urmă călătorind cu motocicleta prin Vietnam, mergând cu bicicleta prin Burma, călătorind şi petrecând timp cu tinerii din locurile pe unde a trecut. Am putut să văd pe faţa lui o schimbare de 180 de grade faţă de momentul în care ne-am întâlnit.

Este o mare diferenţă între a trăi şi a te bucura de locurile în care mergi şi de ceea ce faci şi a merge dintr-un loc în altul ca să ai tot ce îţi trebuie.

Uneori cele mai frumoase momente vin din locurile în care te aştepţi mai puţin şi mulţumirea vine în primul rând din faptul că te implici în activitatea pe care o faci. Poţi să ai parte de cea mai frumoasă experienţă pe care ai trăit-o vreodată într-un loc mai puţin cunoscut, datorită oamenilor care te înconjoară şi poţi să mergi în locul cel mai spectaculos şi să nu însemne nimic pentru tine.

Lasa un raspuns